Mexikoresan: Mayakultur för dummies

Innan jag börjar ösa in bilder från häftiga arkeologiska ställen, så måste man ha lite grund i Mayakultur. Det är en mycket spännande kultur som inte liknar något annat och mycket är fortfarande okänt. Forskarna kommer hela tiden fram till nya rön, så vad som är okänt idag kan mycket väl ha fått sin förklaring redan imorgon.

Varifrån Mayastammarna kom ifrån är fortfarande omtvistat. Ok, de härstammade från Olmekerna som redan kring år 3000 före Kristus etablerade sig i Vera Cruz. Men från början tror man dock att folken i Amerika härstammar från asiater som kom dit via den landförbindelsen som fanns vid Berings sund för ca 50000 år sedan dvs på mammutens tid. Varför sedan maya etablerade sig just på Yucatan är fortfarande oförklarat.

Höjdpunkten för mayakulturen var mellan år 300 efter Kristus och år 900. Någon slags katastrof hände kring år 1000 då de lämnade sina magnifika tempel och lät djungeln ta över dem. På 1500-taler kom spanjorerna och ställde till ändå mera problem. Men Mayastammarna var inte på något sätt enhetliga utan de stred hela tiden med varandra också.

Trots att de inte använde metallverktyg, dragdjur eller hjulet så lyckades de att bygga fantastiska tempelområden.

De var mycket konstnärligt lagda och gjorde många skulpturer och inskriptioner som förmodligen var vackert färgade från början och höll även på med musik och dans.

De hade ett mycket sofistikerat skriftspråk som på senare tid har fått sin tydning. De räknade med basen 20 och hade en avancerad kalender med 18 ”månader” med 20 dagar vardera plus 5 olycksdagar som bildade ett kalenderår. Läs mera här om detta.

Astronomi och astrologi var också stora intresseområden. Kolla här för att se dina maya-tecken. Jag är en  9 Eb. Det verkar stämma väldigt bra med verkligen…

De offrade människor till gudarna. Särskilt populärt var det att slita ut hjärtat ur en levande person. De kunde också tappa sig själva på blod som offer – som en blodcentral typ men utan betalning.

De höll också på med bollspel, det heliga bollspelet. Över 1500 bollplaner har hittats alla i formen av ett I.  Spelet gick ut på att få en gummiboll genom en stenring på långsideväggen av bollplanen. Man fick inte använda händer eller fötter , sägs det.  Tja, inte svårare än golf väl 😉 Spelet avslutades med människooffer. Troligtvis var det någon i det vinnande laget som offrades.

Det finns mycket mera att berätta om Mayakulturen, men detta får räcka för denna blogg. Vill man veta mera får man läsa en bok eller surfa på nätet.

Annonser

0 Responses to “Mexikoresan: Mayakultur för dummies”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s
Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 130 andra följare

Kategorier

Svensson stödjer UNICEF

Bloggare

Svensson stödjer Röda Korset

mars 2012
M T O T F L S
« Feb   Apr »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: