Lutfisk och stekt fläsk

När kung Bore tagit Västerås i ett fast grepp med minus 23 grader nu på morgonen och minus 18 mitt på dagen, så behöver man lite rejäl mat. När vi hälsar på mina föräldrar i Torestorp (södra Västergötland) så brukar jag alltid beställa min julfavoriträtt, nämligen stuvad lutfisk med stekt fläsk. I år har vi inte varit nere och hälsat på under Julen så då fick Svensson själv plocka fram sina kocktalanger och tota ihop ovanstående rätt.

Det är ganska lätt. Koka lutfisken och plocka ner den i smådelar. Gör en tjock stuvning på smält smör, mjöl och mjölk och lägg i fisken och värm upp. Serverade med knaperstekt fläsk, kokt potatis, kokta ärtor och nymalen kryddpeppar att strö på stuvningen. Mums.

Jag tror inte detta är en så vanlig kombination i Sverige. Den kommer som sagt från södra Västergötland och jag tror den har sina rötter från södra Norge. Jag hittade denna länk med flera lutfiskrecept.

Annonser

0 Responses to “Lutfisk och stekt fläsk”



  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s





%d bloggare gillar detta: